Criza forțează progresul: aparate de iluminat realizate cu imprimante 3D, în Laboratorul de Aplicații de Iluminat al Universității Tehnice Cluj-Napoca

Știința iluminării spațiilor construite a evoluat în ultimii ani „cu viteza luminii”, spune Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca. Am putea accepta că este aici o exagerare născută din dorința de a face o butadă, însă, în același timp, trebuie să spunem că este unul dintre domeniile care se dezvoltă în mod exploziv, ultimii 10 ani aducând în domeniul iluminării rezultate de necrezut în urmă cu câteva decenii.

Astfel, în standardele actuale ale domeniului, iluminarea spațiilor trebuie să fie nu numai economicoasă, ci și grijulie cu sănătatea și starea de spirit a celor care beneficiază de sistemele de iluminare, indiferent dacă este vorba despre timpul petrecut la serviciu sau de cel petrecut acasă, în sânul familiei. Și, pentru ca iluminatul să poată îndeplini aceste exigențe, el trebuie să fie inteligent. Adică smart, capabil să profite de ultimele tehnologii care își fac loc pe piață. Și iată cum lui Alexa, asistentul virtual încorporat pe multe dispozitive mobile, îi putem deja cere să ne regleze intensitatea luminii din cameră, dar și temperatura ei, în funcție de nevoile sau preferințele noastre.

Acestea au fost câteva dintre observațiile făcute de cei prezenți, reprezentanți ai Universității Tehnice Cluj-Napoca, la inaugurarea noului Laborator de Aplicații în Iluminat – Signify.

Laboratorul s-a născut ca urmare a colaborării începute în urmă cu aproape doi ani între Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca și compania Signify România, cunoscută anterior ca Philips Lighting. El este situat la parterul clădirii anexe a Facultății de Inginerie a Instalațiilor de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 128-130, și este utilizat, începând cu acest an universitar, pentru cursurile și aplicațiile noului masterat în limba engleză, Building Services for Regenerative Cities / Instalații pentru Orașe Regenerative.

În cadrul laboratorului sunt înglobate soluții de iluminat pentru educație, comerț, industrie și iluminat public, fiind prezentate în premieră, aparate de iluminat realizate cu imprimante 3D și aparate de iluminat stradal solare.

În imagine, de la stânga la dreapta: Răzvan Copoiu, CEO Signify România și Europa de Sud-Est, prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa, rectorul UTCN și conf. dr. ing. Florin Domnița, decan al Facultății de Inginerie a Instalațiilor

Reprezentantul companiei și CEO Signify România și Europa de Sud-Est, Răzvan Copoiu, a subliniat că „prin felul în care creăm și utilizăm lumina, ne dorim să îmbunătățim viețile oamenilor și să aducem un impact pozitiv asupra planetei. La Signify, vorbim constant despre viitor, dar ne gândim la un viitor inteligent, iar un viitor inteligent se construiește începând de astăzi, prin investiții în oameni, în educație și în cercetare”.

În acest context, decanul Facultății de Inginerie a Instalațiilor, conf. dr. ing. Florin Domnița, a spus că „Facultatea de Inginerie a Instalațiilor își continuă astfel proiectele de modernizare și dezvoltare a laboratoarelor pe direcția de clădiri inteligente: Laboratorul de Instalații de Aer Condiționat, Laboratorul de Tehnică Sanitară, Laboratorul de Tehnologie a Instalațiilor, etc. Dorim astfel, să le arătăm tinerilor că, într-adevăr, dinamica schimbărilor în Domeniul Ingineriei Instalațiilor s-a accelerat în ultimii ani. Scopul acestor acțiuni este familiarizarea viitorilor absolvenți ai facultății noastre cu tehnologiile și echipamentele de ultimă generație, făcând mai ușoară integrarea lor pe piața muncii, în cadrul firmelor de proiectare și antreprenoriat. Viziunea noastră pe termen lung este integrarea noilor trenduri de profil, în procesul didactic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *