Un studiu recent a dezvăluit originile diverse ale descendenților africani aduși în secolul al XVIII-lea în Charleston, un oraș din statul american Carolina de Sud, și prezintă o serie de informații noi despre istoria pierdută a sclaviei din Statele Unite, informează Xinhua.
În urmă cu aproximativ un deceniu, osemintele provenite de la 36 de indivizi de origine africană, ce datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, au fost găsite de o echipă de muncitori în construcții cu ocazia lucrărilor ce vizau extinderea proiectului Gaillard Center, un centru dedicat artelor în orașul portuar Charleston.
Prin intermediul Anson Street African Burial Ground Project, cercetătorii au analizat viețile celor 36 de indivizi, despre care se crede că majoritatea erau sclavi de origine africană, folosind metode bioarheologice și genomice.
Oamenii de știință au precizat că acei sclavi ar fi putut să se afle printre cei 175.000 de africani aduși în portul Charleston, pe atunci un centru important al comerțului transatlantic cu sclavi.
Noul studiu, publicat la începutul acestui an în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, a arătat că datele genomice obținute de la 18 indivizi au dezvăluit o diversitate de conexiuni ancestrale în vestul Africii, inclusiv în Gambia și Gabon. Acele persoane aveau vârste cuprinse între trei și peste 50 de ani.
Studiul arată că indivizii cu statutul prezumtiv de sclavi erau predominant originari din Africa de Vest și din Africa Centrală, iar unul dintre indivizi a prezentat o filiație genomică cu populații din cele două Americi.
„În general, studiul extinde felul în care înțelegem istoriile coloniale ale populațiilor cu origine africană din sudul Statelor Unite”, a declarat Raquel Fleskes, profesoară de antropologie biologică la Universitatea Connecticut, principala autoare a cercetării.
Potrivit unui articol publicat recent de BBC, peste 12,5 milioane de africani au fost vânduți ca sclavi între 1515 și jumătatea secolului al XIX-lea. Aproximativ 2 milioane dintre ei au murit în timp ce erau transportați spre continentul american.
Lasă un răspuns