Compania Neuralink a fost autorizată să testeze implanturi cerebrale pe oameni

Start-up-ul Neuralink, una dintre companiile deținute de miliardarul Elon Musk, a anunțat joi pe Twitter că a primit acordul autorităților sanitare americane de a testa implanturi cerebrale conectate la internet pe voluntari umani, informează AFP.

„Este un prim pas important, care îi va permite într-o bună zi tehnologiei noastre să ajute mulți oameni”, au declarat reprezentanții companiei californiene pe contul acesteia de Twitter, precizând că „recrutările pentru testele clinice nu sunt încă deschise”.

Neuralink dezvoltă aparate conectate și implantabile în creier pentru a comunica cu computere în mod direct, prin intermediul gândurilor.

Implanturile au scopul de a le ajuta mai întâi pe persoanele paralizate sau care suferă de boli neurologice. Apoi, Neuralink vrea să facă aceste implanturi suficient de sigure și de fiabile pentru ca ele să poată fi utilizate în chirurgia electivă (opțională). Atunci, oamenii ar putea plăti câteva mii de dolari pentru a-și înzestra creierul cu puterea informatică a unui computer.

Elon Musk consideră că astfel de cipuri ar trebui să-i permită omenirii să ajungă la „o simbioză cu inteligența artificială (AI)”, potrivit unei declarații pe care magnatul american de origine sud-africană a făcut-o în 2020 la conferința anuală a companiei Neuralink.

„Suntem de acum încrezători în faptul că dispozitivul Neuralink este pregătit pentru oameni, deci calendarul nostru depinde de procesul de autorizare de către FDA” (Agenția pentru alimente și medicamente din Statele Unite), a declarat Elon Musk la sfârșitul lunii noiembrie 2022, pe Twitter, la o lună după ce a cumpărat această rețea de socializare.

Elon Musk conduce și/sau deține alte companii importante, inclusiv Tesla și SpaceX.

Miliardarul face în mod obișnuit predicții hazardate, mai ales în ceea ce privește autonomia automobilelor electrice Tesla.

În iulie 2019, el considera că Neuralink ar putea realiza primele sale teste pe oameni în 2020.

Deocamdată, prototipurile acestui cip au mărimea unei monede și au fost implantate în craniile unor animale.

Mai multe maimuțe au devenit astfel capabile „să joace jocuri video” și „să scrie” cuvinte pe un ecran, urmărind doar cu ajutorul ochilor mișcarea unui cursor pe un ecran.

Alte companii lucrează și ele la controlarea computerelor prin intermediul gândurilor, iar una dintre ele este Synchron, care a anunțat în iulie 2022 că a implantat prima interfață creier-mașină din Statele Unite.

Foto: contul de Twitter al companiei Neuralink

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *