Populațiile de pești migrează spre ape mai reci ca urmare a schimbărilor climatice

Populațiile de pești se relochează în ape mai reci din apropierea celor doi poli ai Pământului ca urmare a încălzirii globale, este concluzia la care au ajuns autorii unui studiu recent, informează DPA.

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Glasgow, majoritatea populației globale de pești se deplasează mai aproape de poli sau în ape mai adânci pentru a rămâne la temperaturi mai reci.

Temperaturile în creștere afectează funcții critice pentru viețuitoarele marine, cum ar fi metabolismul, dezvoltarea și reproducerea.

Viețuitoarele marine au deseori un interval foarte îngust de temperatură tolerabilă, ceea ce înseamnă că diferențele de temperatură din apă, oricât de mici, sunt imposibil de tolerat.

Schimbările în viața marină s-au produs de șapte ori mai rapid decât răspunsurile animalelor de pe uscat.

Schimbările climatice au avut un impact substanțial asupra ecosistemelor marine în ultimul secol. Unele specii de pești au dispărut complet din anumite regiuni.

În timp ce în unele cazuri anumite specii de pești sunt capabile să-și schimbe aspecte din biologia lor pentru a se adapta la condiții mai calde, relocarea ar putea fi singura modalitate pentru a face față creșterilor rapide de temperatură.

Studiul a analizat date despre 115 specii de pești din toate regiunile oceanice majore.

Este pentru prima dată când a fost realizată o astfel de analiză globală.

„Am observat o tendință uimitoare, potrivit căreia speciile care trăiesc în regiuni care se încălzesc mai rapid manifestă cele mai rapide modificări în distribuțiile lor geografice”, a precizat Carolin Dahms, autoarea principală a studiului.

„E posibil ca rata de încălzire în anumite regiuni să fie prea rapidă, iar peștii nu au timp să se adapteze, așa că relocarea ar putea fi cea mai bună strategie de supraviețuire”, a mai spus ea.

„În același timp, observăm că abilitatea acestora de adaptare este de asemenea afectată de alți factori, cum ar fi pescuitul, iar speciile exploatate comercial se deplasează într-un ritm mai lent”, a adăugat Carolin Dahms.

Shaun Killen, coautor al studiului, a adăugat: „Deși relocarea spre ape mai reci ar putea permite acestor specii să persiste pe termen scurt, rămâne de văzut cum rețelele de hrană și ecosistemele vor fi afectate de aceste schimbări”.

„Dacă prada acestor specii nu se mută la rândul ei sau dacă aceste specii devin invazive în noul amplasament, ar putea exista urmări serioase de-a lungul timpului”, a explicat același cercetător.

Studiul, intitulat „Efectele schimbării temperaturii asupra deplasării arealului peștilor marini: o meta-analiză a predictorilor ecologici și metodologici”, a fost publicat în revista Global Change Biology.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *