O nouă maladie pândește omenirea. Cazurile de diabet se vor dubla până în 2050

Fiecare țară din lume se va confrunta cu o creștere a numărului de cazuri de diabet în următorii 30 de ani în absența unor acțiuni în acest sens, conform unui nou studiu global, transmite Reuters.

În prezent, 529 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet, potrivit studiului condus de cercetători de la Institutul pentru Metrică și Evaluarea Sănătății din cadrul Universității Washington din Statele Unite. Conform proiecțiilor, cifra va crește de peste două ori, la 1,3 miliarde de persoane până în 2050.

Majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2, forma bolii asociată cu obezitatea și în mare măsură evitabilă, au spus cercetătorii.

Creșterea prevalenței la nivel global nu este uniformă: unele țări și regiuni sunt deosebit de afectate. Spre exemplu, se preconizează că ratele de prevalență vor atinge 16,8% în Africa de Nord și Orientul Mijlociu și 11,3% în America Latină și Caraibe în 2050, comparativ cu aproximativ 9,8% la nivel global. În prezent, prevalența este de 6,1%. Însă fiecare țară va fi afectată, potrivit oamenilor de știință.

„Rata rapidă cu care diabetul crește nu este doar alarmantă, ci și o provocare pentru fiecare sistem sanitar din lume”, a declarat Liane Ong, autoare principală a studiului. Ea a subliniat că diabetul este asociat cu o serie de afecțiuni cardiologice și cu accidentul vascular cerebral.

Numărul tot mai mare de persoane cu diabet este pe de o parte determinat de obezitatea în creștere și, pe de alta, de schimbările demografice: prevalența este mai mare în rândul adulților vârstnici, potrivit studiului.

Datele din 204 țări nu iau în considerare impactul pandemiei de CoViD-19, deoarece acele cifre nu erau încă disponibile, au notat cercetătorii.

Studiul, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates, face parte dintr-o serie mai extinsă despre diabet, publicată joi în jurnalul medical Lancet. Demersul face apel la sporirea strategiilor de gestionare mai eficiente și la creșterea gradului de conștientizare asupra inegalității, majoritatea pacienților cu diabet trăind în țări cu venituri medii și mici unde nu pot avea acces la un tratament adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *