Labcorp lansează un test sangvin pentru un trio de biomarkeri pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer

Compania Labcorp a început miercuri să comercializeze în rândul medicilor din Statele Unite primul test pentru un trio de biomarkeri sangvini despre care afirmă că pot detecta semnele distinctive ale maladiei Alzheimer, accelerând diagnosticarea acestei boli care distruge creierul și ajutând potențial pacienții să aibă acces la tratament, informează Reuters.

Testul produs de Labcorp – Amyloid-Tau-Neurodegeneration (ATN) – nu este suficient de precis pentru a diagnostica în mod definitiv maladia Alzheimer, dar oferă o modalitate convenabilă pentru medici de a determina pacienții care au nevoie de testări avansate, a declarat Brian Caveney, director medical și științific al Labcorp.

Maladia Alzheimer, care distruge gradual memoria și capacitatea de gândire, se caracterizează printr-o acumulare lentă a unor proteine în creier sub forma plăcilor amiloide și aglomerărilor tau care, în cele din urmă, fac ca celulele din creier să nu mai funcționeze corect și să moară.

În prezent, aceste schimbări sunt diagnosticate printr-un test al lichidului cefalorahidian (LCR), care necesită o puncție lombară, sau printr-o costisitoare tomografie cerebrală PET, care nu sunt mereu acoperite de asigurările medicale.

Pacienții cu un rezultat pozitiv la testul ATN vor avea în continuare nevoie de un test LCR sau o tomografie PET pentru a confirma diagnosticul de Alzheimer. Totuși, cei care primesc un rezultat negativ vor fi scutiți astfel de acele teste mai avansate și vor fi examinați, în schimb, pentru alte boli neurodegenerative.

Se estimează că Alzheimer reprezintă aproximativ 60% din cazurile de demență.

Brian Caveney a dezvăluit că Labcorp poartă discuții cu companiile de asigurări medicale, inclusiv cu planul guvernamental american Medicare pentru persoanele de peste 65 de ani, despre condițiile de rambursare a testului, care are un preț de listă de 626 de dolari.

Noul produs este oferit ca un test dezvoltat în laborator, care nu are nevoie în prezent de o aprobare din partea Agenției americane pentru alimente și medicamente (FDA). Însă acest lucru s-ar putea schimba. Săptămâna trecută, FDA a emis o propunere pentru a începe să reglementeze astfel de teste de diagnosticare, invocând necesitatea de a asigura siguranța și eficiența.

Labcorp colaborează cu cercetători din mediul academic pentru a evalua testul său, a precizat Brian Caveney.

„Dacă legile se modifică, ne vom conforma cu siguranță oricăror noi reglementări și reguli”, a declarat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *