Celulele imunitare sărate din jurul creierului sunt asociate cu demența indusă de hipertensiunea arterială

Reacția celulelor imunitare din interiorul învelișului protector care înconjoară creierul ar putea contribui la declinul cognitiv care se produce la persoane cu hipertensiune arterială cronică, potrivit unui nou studiu susținut de Institutele Naționale de Sănătate din Statele Unite ale Americii (NIH), informează Xinhua.

Acest studiu, publicat în revista Nature Neuroscience, ar putea face lumină asupra unor noi modalități de contracarare a efectelor hipertensiunii arteriale asupra cogniției, a anunțat NIH într-un comunicat publicat luni.

Folosind un model de testare a șoarecilor cu tensiune arterială ridicată, cercetătorii din Statele Unite au descoperit în lichidul spinal cerebral și în creier niveluri anormal de ridicate de interleukină-17 (IL-17), o substanță chimică eliberată în mod obișnuit în organism pentru a activa sistemul imunitar.

Un studiu anterior a arătat că o dietă bogată în sare a crescut IL-17 în intestin, care a fost urmată de tulburări cognitive.

„Rolul semnalizării imunitare în declinul cognitiv este extrem de important de înțeles”, a declarat Roderick Corriveau, director de program la Institutul Național al Statelor Unite pentru Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale (US National Institute of Neurological Disorders and Stroke).

„Aceste descoperiri oferă o perspectivă nouă asupra modului în care semnalizarea din partea sistemului imunitar ar putea contribui la simptomele declinului cognitiv care, în cele din urmă, duc la diagnosticarea demenței”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *