Un nou potențial tratament împotriva cancerului mamar agresiv, descoperit de cercetători australieni

Cercetătorii au descoperit un nou medicament care poate inhiba cu succes dezvoltarea celei mai agresive forme de cancer de sân, conform unui studiu publicat luni, transmite agenția Xinhua.

Un studiu preclinic condus de Universitatea din Adelaide, Australia, este considerat promițător în lupta împotriva cancerului de sân triplu negativ, cea mai agresivă formă a acestei afecțiuni, după cum a declarat Theresa Hickey, specialistă în tumori mamare la Laboratoarele pentru cercetarea cancerului Dame Roma Mitchell din cadrul aceleiași universități.

Rezultatele acestui studiu, conform testelor efectuate pe animale, celule și țesuturi, arată că acest medicament ar putea deține cheia pentru îmbunătățirea ratelor de supraviețuire, în prezent neexistând niciun tratament care să vizeze în mod specific acest tip de cancer mamar, chimioterapia și imunoterapia fiind singurele opțiuni.

Medicamentul este conceput pentru a fi administrat pe cale orală și funcționează prin țintirea unei proteine specifice din tumoarea canceroasă numită CDK9, care accelerează dezvoltarea celulelor, a explicat Hickey, adăugând că substanța stopează în mod eficient cancerul prin inhibarea acestei proteine.

„Studiul nostru preclinic arată că medicamentul a fost capabil să oprească înmulțirea celulelor tumorale, neafectând celulele normale din țesutul mamar prelevat de la paciente”, a spus ea.

La acest studiu, publicat în jurnalul științific Oncogene, a participat, de asemenea, prof. Wang Shudong de la Universitatea din Australia de Sud, care a dezvoltat medicamentul (CDDD11-8) pentru tratamentul leucemiei mieloide acute utilizat, de asemenea, ca inhibitor bioactiv, puternic și selectiv, cu administrare orală, al proteinei CDK9 pentru tratarea cancerului.

Medicamentul necesită dezvoltare ulterioară, înainte de a se putea trece la studiile pe oameni, după cum a spus Theresa Hickey, care și-a exprimat speranța că acest lucru va putea fi făcut în următorii cinci ani și poate chiar mai devreme.

Hickey a adăugat că cercetătorii intenționează să efectueze și alte studii clinice pentru a afla dacă această terapie potențială ar putea fi utilizată pentru a trata alte tipuri de cancer mamar.

În Australia, în fiecare an, aproximativ 2.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar triplu negativ, o afecțiune care, comparativ cu alte tipuri de cancer de sân, apare mai frecvent la persoanele mai tinere și prezintă o rată mai mare de recădere în decurs de cinci ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *