Autoritățile din Suedia emit noi recomandări pentru limitarea timpului petrecut în fața ecranelor de către copii și adolescenți

Autoritățile sanitare suedeze au emis noi recomandări privind restricționarea timpului petrecut în fața ecranelor de către copii și adolescenți.

Conform noilor recomandări ale agenției suedeze de sănătate publică, copiii cu vârsta sub doi ani nu ar trebui să folosească deloc media digitală.

Agenția a mai precizat că și copiii mai mari ar trebui să își limiteze timpul petrecut în fața ecranelor, utilizându-le pentru un maximum de una până la trei ore, în funcție de vârsta copilului sau adolescentului.

Olivia Wigzell, director general interimar al agenției de sănătate publică, a declarat într-un comunicat că se speră că aceste sfaturi vor încuraja un echilibru mai bun și vor combate utilizarea problematică a ecranelor.

Agenția a recomandat ca copiii sub doi ani să nu folosească deloc ecranele, copiii mici cu vârste între doi și cinci ani să le folosească maximum o oră pe zi, iar copiii cu vârste între șase și doisprezece ani să le folosească maximum una până la două ore pe zi.

Recomandarea pentru adolescenții cu vârste între treisprezece și optsprezece ani este să folosească ecranele pentru maximum două până la trei ore pe zi.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat în 2019 că „timpul sedentar în fața ecranelor”, precum vizionarea TV sau jocurile pe calculator, nu este recomandat copiilor de un an.

OMS a adăugat că timpul petrecut în fața ecranelor ar trebui limitat la cel mult o oră pentru copiii de doi, trei și patru ani, menționând că mai puțin timp petrecut în fața ecranelor este mai benefic.

Măsuri în Franța pentru reducerea timpului petrecut în fața ecranelor

Un grup de experți desemnat de președintele Franței a declarat în mai că copiii sub trei ani nu ar trebui să aibă deloc timp petrecut în fața ecranelor și că utilizarea ecranelor ar trebui limitată drastic până la vârsta de șase ani.

Peste 50.000 de elevi vor fi afectați de un experiment ce presupune interzicerea telefoanelor mobile în anumite școli franceze.

Agenția suedeză de sănătate publică a mai declarat în această săptămână că telefoanele mobile și tabletele ar trebui să fie ținute departe de dormitor pe timpul nopții, deoarece unele cercetări au asociat utilizarea ecranelor înainte de culcare cu un somn mai slab.

Între timp, Academia Americană de Pediatrie recomandă ca timpul petrecut în fața ecranelor să fie „foarte limitat” pentru copiii mai mici de doi ani și că, dacă părinții decid să introducă media digitală, să facă acest lucru împreună cu copilul lor și să aleagă „programe de înaltă calitate”.

Cercetările arată că reducerea timpului petrecut în fața ecranelor de către părinți ar putea, de asemenea, să ajute copiii să reducă acest timp.

Un studiu din SUA, publicat în iunie, a constatat că utilizarea ecranelor de către părinți a fost asociată cu o utilizare mai mare și problematică a ecranelor în rândul adolescenților cu vârste între doisprezece și treisprezece ani.

„Copiii ar putea reflecta comportamentul părinților și astfel ar putea să imite comportamentele de utilizare a ecranelor ale părinților lor”, au spus cercetătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *