OMS: Guvernele ar trebui să investească în vaccinuri pentru virușii gripal prezenți la animale

Guvernele ar trebui să investească în vaccinuri pentru toate tulpinile de virus gripal care există în regnul animal ca o poliță de asigurare în cazul unui focar la oameni, a afirmat un cercetător din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează Reuters.

Ţări, începând de la Statele Unite și Marea Britanie până la Franța și Japonia au suferit pierderi record de păsări în focare de gripă aviară în ultimul an.

Răspândirea recentă la mamifere a H5N1 (cunoscută în mod obișnuit ca gripa aviară) trebuie să fie monitorizată, dar riscul pentru oameni a rămas scăzut, a indicat OMS la începutul acestei luni.

Cercetătorul OMS Jeremy Farrar a afirmat că dorește ca industria farmaceutică să efectueze unele studii clinice pentru toate tulpinile de gripă, astfel încât lumea nu ar trebui sa înceapă de la zero pentru a iniția global o producție de vaccinuri în cazul în care este nevoie.

„Îngrijorarea mea este că ne mișcăm cu încetinitorul urmărind ceva ce s-ar putea să nu se întâmple niciodată. Dar dacă totuși se va întâmpla, atunci ne vom uita înapoi la ceea ce facem acum și ne vom întreba oare de ce nu am făcut mai mult?”, a adăugat el într-o conferință de presă.

Jeremy Farrar este cercetător și clinician și a fost recent director al Wellcome Trust. El a fost numit ca cercetător în cadrul OMS în decembrie și se va alătura oficial agenției în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *