Antioxidanții din hibiscus pot contribui la combaterea obezității

Antioxidanții din hibiscus dețin proprietăți care pot contribui la găsirea unor alternative alimentare la medicamentele actuale prescrise pentru ținerea sub control a greutății corporale, potrivit unui studiu coordonat de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT), anunță agenția de presă Xinhua.

Studiul, publicat în International Journal of Food Science and Technology în decembrie 2022, a cercetat felul în care compușii antioxidanți (extracte fenolice) și acizii organici (acid hidroxicitric) obținuți din Hibiscus sabdariffa, o varietate rezistentă de hibiscus, pot să inhibe formarea celulelor adipoase.

În timp ce celulele tratate doar cu acid hidroxicitric nu au prezentat modificări ale conținutului de grăsime din adipocite, extractele fenolice au putut să reducă acumulările de lipide cu aproximativ 95% în celulele stem derivate din țesut adipos uman.

„Acești compuși fenolici sunt obținuți din plante și pot fi consumați de oameni, de aceea ar trebui să existe puține efecte secundar sau chiar deloc”, a declarat coordonatoarea studiului, Manisha Singh, care urmează studii de doctorat la RMIT.

Potrivit unui comunicat publicat de universitatea australiană, consumul excesiv de lipide poate duce la formarea de celule adipoase, denumite adipocite, care au un rol vital în reglementarea energiei organismului și a glicemiei. Dacă aportul energetic depășește consumul, acest fapt poate să ducă la creșterea atât a mărimii, cât și a numărului de celule adipoase, contribuind la instalarea obezității.

„Extractele fenolice din hibiscus pot contribui la crearea unui produs alimentar sănătos, care să fie eficient atunci când interferează cu formarea de celule adipoase, dar care poate să și ocolească efectele secundare negative ale unora dintre medicamentele actuale”, spune Benu Adhikari, coautor al studiului și profesor la RMIT.

În etapa viitoare, echipa de la universitatea australiană intenționează să încapsuleze extractele fenolice pentru a le folosi în produse alimentare sănătoase, deoarece autorii studiului sunt de părere că extractele pot fi transformate în particule mici și utilizate la prepararea unor băuturi răcoritoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *