24 martie este Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

La 24 martie este marcată în fiecare an Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), cu scopul de a atrage atenția asupra cauzelor acestei boli, dar și de a transmite informații referitoare la prevenția și tratamentul acesteia.

Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internațională Împotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internațională dedicată eradicării tuberculozei, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

În 1995, ziua de 24 martie a fost recunoscută oficial ca zi mondială de luptă împotriva TBC, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fundația Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga, precizează site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), www.who.int.

Tema din 2023 a Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este „Yes! We can end TB!”/„Da! Putem pune capăt TB!”, aceasta având drept scop adoptarea mai rapidă a noilor recomandări ale OMS, adoptarea de inovații, acțiuni accelerate și colaborarea multisectorială pentru combaterea epidemiei de tuberculoză, conform site-ului https://www.who.int/campaigns/world-tb-day/2023.

„Anul acesta este important, prin oportunitățile de a crește vizibilitatea și a spori angajamentul politic la Reuniunea la nivel înalt a ONU din 2023 privind tuberculoza. OMS va lansa, de asemenea, un apel la acțiune cu partenerii, cerând statelor membre să accelereze lansarea noilor scheme de tratament mai scurte, recomandate de OMS, pentru tuberculoza rezistentă la medicamente”, precizează site-ul OMS.

Aceeași sursă atenționează că majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de TBC trăiesc în țări cu venituri mici și medii, dar TBC este prezentă în întreaga lume.

În 2023 trebuie adusă în atenție activitatea de a pune capăt tuberculozei și suferinței pe care aceasta o provoacă milioanelor de oameni, dar și pentru a solicita îngrijire cuprinzătoare și echitabilă pentru cei afectați. Reuniunea la nivel înalt a ONU din 2023 privind tuberculoza, de la Adunarea Generală din septembrie, va reuni șefi de stat și va oferi ocazia de a mobiliza actorii politici și sociali în respectarea angajamentului de a accelera lupta împotriva acestor boli străvechi. „Este responsabilitatea noastră colectivă să eliminăm inegalitățile în ceea ce privește tratamentul pentru a pune capăt acestei boli care poate fi prevenită și vindecată”, mai scrie site-ul https://www.who.int/campaigns/world-tb-day/2023.

Activitățile de luptă împotriva tuberculozei vizează oferirea de servicii potrivite, asigurarea unui mediu sigur, metode de tratament egale și prevenția prin screening. „Sărăcia, subnutriția, condițiile precare de viață și de muncă, printre altele, afectează modul în care oamenii se îmbolnăvesc, dezvoltă TBC și fac față cerințelor tratamentului (inclusiv medical, financiar și social) și influențează rezultatele în materie de sănătate cu care se confruntă. Astfel, progresul în combaterea tuberculozei și a factorilor ei nu poate fi realizat doar de sistemul de sănătate, ci necesită un angajament politic ferm la cel mai înalt nivel, o colaborare multisectorială puternică (dincolo de sectorul medical) și un sistem eficient de responsabilitate”, precizează site-ul OMS.

În România, în urmă cu cinci ani a fost demarat un program de screening împotriva tuberculozei, derulat prin Institutul „Marius Nasta”. Prin aceste acțiuni se promovează incluziunea socială, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, servicii orientate către prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente.

Totodată, se pune accent pe derularea unor activități de susținere și asistență, inclusiv subvenții, pentru persoane din grupurile vulnerabile, completate de activități de informare, educare și conștientizare a grupului țintă, precum și pe organizarea de programe de formare în vederea asigurării unui nivel de competențe îmbunătățit al profesioniștilor implicați în prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnosticul și tratamentul precoce al tuberculozei, scrie site-ul https://screeningtb.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *