Ghana este prima țară care a autorizat un vaccin împotriva malariei dezvoltat de Universitatea Oxford

Ghana a devenit prima țară din lume care a autorizat un nou vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford împotriva malariei, de care vor putea să beneficieze inclusiv copiii cu vârste mai mici de trei ani, informează Reuters.

Malaria, o boală transmisă de țânțari, omoară peste 600.000 de oameni în fiecare an, cele mai multe dintre victime fiind copii din Africa, iar oamenii de știință încearcă de mulți ani să dezvolte vaccinuri eficiente împotriva acestei maladii.

Deocamdată nu a fost anunțată data începând de la care noul vaccin produs de Universitate Oxford va putea fi administrat în Ghana.

Vaccinurile pediatrice folosite în Ghana sunt de obicei plătite de organizații internaționale precum Gavi și UNICEF, după ce sunt aprobate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care continuă să examineze în această perioadă datele privind siguranța și eficiența noului ser.

Cu toate acestea, un cercetător de la Universitatea Oxford, Adrian Hill, a spus că agenția de reglementare a medicamentelor din Ghana a aprobat noul vaccin pentru grupul de vârstă ce prezintă cel mai mare risc de deces din cauza malariei – copiii între 5 luni și 36 de luni. Ghana a semnat un contract cu Serum Institute of India pentru a produce până la 200 de milioane de doze pe an.

Este pentru prima oară când un vaccin major a fost autorizat mai întâi într-o țară africană, înaintea statelor bogate, a precizat Adrian Hill. Neobișnuit este și faptul că o agenție de reglementare din Africa a examinat datele medicale mai repede decât OMS, a adăugat el.

„Mai ales după CoViD-19, agențiile de reglementare africane au început să adopte strategii mult mai pro-active, declarând: «nu vrem să mai fim ultimii din coadă»”, a mai spus Adrian Hill.

Primul vaccin împotriva malariei, Mosquirix, dezvoltat de producătorul farmaceutic britanic GSK, a fost aprobat de OMS anul trecut după decenii de lucru și de analize. Însă lipsa de finanțare și potențialul comercial au afectat capacitatea companiei de a produce cât mai multe doze.

GSK și-a luat angajamentul de a produce până la 15 milioane de doze de Mosquirix în fiecare an până în 2028, mult sub cele 100 de milioane de doze pe an pentru acest vaccin – administrat în patru doze – despre care OMS spune că ar fi necesare pentru a acoperi nevoia de vaccinare pe termen lung pentru 25 de milioane de copii.

Ghana, Kenya și Malawi participă la programul-pilot de vaccinare cu Mosquirix și au început să administreze pe o scară mai largă acest ser în ultimele luni.

De la debutul acelei campanii de vaccinare în 2019, aproximativ 1,2 milioane de copii din cele trei țări africane au primit cel puțin o doză de vaccin, iar OMS a anunțat luna trecută că în zonele în care serul a fost administrat mortalitatea infantilă asociată tuturor cauzelor de deces a scăzut cu 10%, un semn al impactului pozitiv pe care îl are serul Mosquirix.

Datele intermediare obținute pentru vaccinul Oxford în cadrul unui studiu clinic realizat pe un grup de peste 400 de copii au fost publicate într-o revistă științifică în septembrie 2022.

Eficiența vaccinului Oxford a fost de 80% în grupul care a primit o doză mai mare de componentă adjuvantă de stimulare a imunității și de 70% în grupul cu o doză mai mică de componentă adjuvantă, la 12 luni după administrarea celei de-a patra doze.

Dozele au fost administrate înainte ca sezonul malariei să atingă perioada sa de vârf în Burkina Faso.

Datele furnizate de un studiu clinic de fază III, aflat în curs de desfășurare în Burkina Faso, Kenya, Mali și Tanzania, la care participă 4.800 de copii, sunt așteptate să fie publicate într-o revistă medicală în lunile următoare.

Înaintea acelei publicări, datele furnizate de etapa finală a studiului clinic, care sugerează un nivel similar de performanță ca în studiul de fază II, au fost deja împărtășite cu agențiile de reglementare medicală în ultimele șase luni, a precizat Adrian Hill.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *