European Institute of Innovation & Technology își deschide primul birou în România la Universitatea Babeș-Bolyai

European Institute of Innovation & Technology (EIT – Institutul European de Inovare și Tehnologie) își organizează Biroul regional pentru România al secțiunii EIT-Digital la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).

EIT este un organism al Uniunii Europene, care are rolul de a susține inovația și dezvoltarea tehnologică europeană, în programul Orizont Europa având, pentru perioada 2021-2027, un buget de peste 3 miliarde de Euro. EIT-Digital, ca secțiune a EIT (KIC – Knowledge & Innovation Community), este cel mai mare ecosistem european de inovare digitală, având în centru tehnologiile bazate pe cercetare (DeepTech), cu focalizare pe DigitalTech, DigitalCities, DigitalIndustry, DigitalWellbeing și DigitalFinance.

Organizarea Biroului Regional pentru România la UBB s-a realizat având în vedere profilul academic al UBB, la inițiativa Boardului EIT (cu implicarea reprezentantului României, Răzvan Nicolescu), cu sprijinul Cancelariei Primului Ministru, miniștrilor educației și cercetării, autorităților locale (Primărie și Consiliu Județean), alături de partenerii UBB din ecosistemul clujean de inovare.

„UBB este un vârf de lance în zona „computer science” și „innovation/technology” în țară, cu vizibilitate și impact la nivel internațional (și prin parteneriatele strategice cu Microsoft, SAS și UiPath), astfel încât demersul EIT-Digital în țară construiește pe acest fundament. Mă bucur că am reușit să aducem în oraș, dar pentru întreaga țară, un birou al unei instituții europene de referință în zona inovării/tehnologiei digitale. Biroul este organizat unde trebuie, adică într-o universitate globală, care, prin Tradiție & Excelență, generează Cultură-Știință-Inovație din 1581! Le mulțumesc tuturor celor implicați în această decizie, iar Biroul EIT Digital de la UBB va servi pe oricine este interesat de inovare și tehnologie în țară și i se adresează”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB are deja angajate programe complexe în cadrul EIT, precum programul de master în cybersecurity și un program de dezvoltare a abilităților antreprenoriale pentru inovare. De asemenea, recent, două noi proiecte de educație și cercetare-dezvoltare-inovare au fost câștigate la nivel european de consorții internaționale puternice (implicând și UBB și EIT sau experiența UBB în EIT): (1) Specialised Education Programs in Cybersecurity and Robotics (consorțiul include și UBB și EIT) și (2) Artificial Inteligence for Connected Industries (AI4CI) (consorțiul include UBB, în baza experienței acesteia în EIT).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *