Sărbătorită în fiecare an la 8 iunie, Ziua mondială a oceanelor are rolul de a reaminti importanța pe care o au oceanele asupra planetei și a speciei umane.
Tema pentru 2023, dedicată acestei zile, este „Planet Ocean: tides are changing” („Planeta Ocean: mareele se schimbă”), potrivit www.un.org.
Naţiunile Unite marchează această zi printr-un eveniment hibrid, ce se va desfăşura la sediul ONU din New York şi va fi transmis în direct. Găzduit de Divizia pentru Afaceri Oceanice şi Dreptul Mării a Oficiului pentru Afaceri Juridice al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în parteneriat cu organizaţia nonprofit Oceanic Global, evenimentul de anul acesta va pune în lumină modul în care putem lucra împreună pentru a asigura sănătatea şi bunăstarea oceanului.
Ziua mondială a oceanelor a fost instituită la 8 iunie 1992, cu prilejul summitului Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro. În baza rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de Organizaţia Naţiunilor Unite, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la 8 iunie.
Oceanele reprezintă fundamentul vieții pe Pământ, ele facilitând legătura între oameni de pe întregul mapamond. De asemenea, generează cea mai mare parte a oxigenului, absorb o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, asigură hrană și nutrienți și reglează clima.
În ultimii ani, ziua mondială a oceanelor a fost marcată având ca teme: „Revitalization: collective action for the ocean” – 2022; „The Ocean: Life and Livelihoods” – 2021; „Innovation for a Sustainable Ocean” – 2020; „Gender and the Ocean” – 2019; „Preventing plastic pollution and encouraging solutions for a healthy ocean” – 2018; „Our oceans, our future” – 2017; „Healthy oceans, healthy planet” – 2016.
Cu fiecare ediție, un număr tot mai mare de țări și organizații celebrează această zi, promovând ocrotirea oceanelor planetei și legătura noastră directă sau indirectă cu acestea. Pe fondul provocărilor numeroase cu care se confruntă acest imens sistem ecologic, a devenit necesar ca întreaga populație a planetei să ia măsuri pentru a proteja oceanele, pentru generațiile prezente şi viitoare. Poluarea globală și pescuitul în exces au dus la scăderea drastică a populației majorității speciilor marine.
Foto: Sebastian Voortman
Lasă un răspuns