CoViD-19 s-a răspândit în mod repetat între căprioare şi oameni

Oamenii au răspândit virusul care a provocat CoViD-19 la exemplare sălbatice de căprioară cu coadă albă din Statele Unite în cel puțin 100 de cazuri la sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, conform unui nou studiu realizat de Departamentul de Agricultură din SUA (USDA), relatează CNN și agenția Xinhua.

Cercetătorii, care au colectat 8.830 de probe respiratorii de la exemplare sălbatice de căprioară cu coada albă din 26 de state americane Washington DC, în perioada noiembrie 2021 și aprilie 2022, au constatat că infecția s-a extins la populația de căprioare.

În cel puțin trei cazuri, specialiștii suspectează că oamenii au contractat ulterior virusul de la căprioare.

Oamenii de știință au identificat 282 de căprioare infectate cu CoViD-19 și 34 variante diferite ale virusului în probele colectate, inclusiv variantele alpha, gamma și delta, mai comune la începutul pandemiei, și Omicron, dominantă în cazurile mai recente.

Analizele evolutive au demonstrat că aceste virusuri prezente la căprioare cu coada albă își au originea în cel puțin 109 cazuri independente de contaminare la oameni, care au condus ulterior la 39 de cazuri de cazuri de transmitere între aceste animale și la cel puțin trei cazuri de transmitere potențială de la căprioară la om.

Constatările oamenilor de știință sugerează că mai multe variante de SARS-CoV-2 au fost introduse în acest mod, au devenit enzootice și au co-circulat în rândul populației de căprioare cu coadă albă, potrivit studiului publicat luni în jurnalul științific Nature Communications.

În cazul în care virusul continuă să circule în cadrul populației de căprioare, așa cum s-a întâmplat la oameni, studiul sugerează că aceste animale ar putea deveni un rezervor pe termen lung, permițând virusului să se ascundă și să dezvolte mutații noi și potențial mai periculoase.

Oamenii de știință se tem că aceste virusuri s-ar putea transmite înapoi la populația umană, existând riscul de declanșare a unui alt val sever, așa cum s-a întâmplat în cazul variantei Omicron, apărută parcă din senin. Deși acest scenariu este îngrijorător, este încă în mare parte teoretic, notează CNN.

Potrivit experților, un rezervor la animale sălbatice ar fi foarte problematic în cazul în care s-ar reuși controlarea virusului în rândul populației umane. Însă, infecția continuă să se răspândească printre oameni și cel mai probabil va suferi mutații la om, gazda sa preferată.

„Cu cât numărul de specii în care se regăsește (virusul) este mai mare, cu atât transmiterea este mai mare, cu atât riscul de noi variante este mai ridicat. Cu toate acestea, este greu de spus dacă populația de căprioare reprezintă un mare risc per total în acest moment”, a declarat Scott Weese, medic veterinar care studiază bolile ce se transmit între animale și oameni la Universitatea Guelph din Canada și care nu a fost implicat în acest studiu.

Guvernul SUA intenționează să extindă aceste analize realizate asupra animalelor pentru a urmări circulația virusului în rândul populațiilor, potrivit unui comunicat al USDA.

Așa cum nu există un vaccin care să prevină complet transmiterea infecțiilor cu CoViD-19 la oameni, nu există niciun vaccin care să împiedice transmiterea la animale.

Căprioarele și oamenii au receptori ACE2 similari, aceștia reprezentând porțile de acces pe care virusul le folosește pentru a pătrunde în celule.

Și pisicile sunt susceptibile la contractarea virusului, la fel ca multe alte specii de animale din crescătorii, precum nurca, sau din grădini zoologice.

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, riscul unei persoane de a se infecta cu CoViD-19 de la animale domestice sau sălbatice este scăzut. Agenția a recomandat ca anumite grupuri de persoane, cum ar fi vânătorii, să ia măsuri de precauție speciale pentru reducerea acestui risc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *