Studii de calitate slabă poluează literatura științifică, scrie Katharine Sanderson în Revista Nature, care prezintă și strategia prin care acest flagel poate fi combătut în mod eficient: un grup va studia afacerile care le produc pentru a opri fluxul de cercetare fictivă.
Un grup de finanțatori de înalt profil, editori academici și organizații de cercetare au lansat un efort pentru a aborda una dintre cele mai delicate probleme legate de integritatea științifică: fabricile de articole, afaceri care produc articole științifice false sau de calitate slabă și vând autorizări. Printr-o declarație emisă la 19 ianuarie, grupul descrie modul în care va aborda problema prin măsuri precum studierea atentă a fabricilor de articole, inclusiv a specializărilor regionale și tematice ale acestora, și îmbunătățirea metodelor de verificare a autorului.
„A fost prea multă vorbărie fără conținut. Acest lucru este menit să ofere rezultate reale”, spune Deborah Kahn, membru ales al Consiliului pentru Etică în Publicații (COPE), o organizație non-profit din Eastleigh, Marea Britanie, și co-președinte al grupului de coordonare al United2Act, care a produs declarația de consens.
„Producerea de articole nu este o operațiune, nu este o organizație: este o cultură”, spune omul de știință de date Adam Day, fondator al Clear Skies din Londra, care a dezvoltat o unealtă de detectare numită The Papermill Alarm. Fabricile de articole creează o problemă de mult timp, spune el. „Și a fost ignorată mult timp”.
Estimările sugerează că sute de mii de publicații ale fabricilor de articole poluează literatura științifică. Fabricile de articole vând adesea autorizări pentru articole fictive cercetătorilor care încearcă să-și îmbogățească CV-urile. O analiză indică faptul că aproximativ 2% dintre toate articolele științifice publicate în 2022 semănau cu producțiile fabricilor de articole. Detectarea acestor articole este dificilă – cu toate că există eforturi tehnologice crescânde pentru a le identifica – iar închiderea operațiunilor care le produc este chiar mai dificilă. Cercetătorii sunt, de asemenea, îngrijorați că proliferarea uneltelor de inteligență artificială generativă (AI) va agrava problema oferind mai multe modalități de generare rapidă a articolelor false care pot evita metodele actuale de detectare.
Planul în cinci puncte
Declarația United2Act este rezultatul unui summit desfășurat în mai anul trecut, convocat de COPE și Asociația Internațională a Editorilor Științifici, Tehnici și Medicali (STM), cu sediul în Oxford, Marea Britanie. Cercetători, analiști de integritate în cercetare, editori și finanțatori au participat la întâlnire și au elaborat cinci domenii care necesită acțiune, consemnate în declarație. Fiecare punct are asociat un grup de lucru, care va:
– îmbunătăți educația și conștientizarea asupra problemei;
– realiza cercetări detaliate asupra fabricilor de articole;
– îmbunătăți corecturile post-publicare;
– sprijini dezvoltarea uneltelor pentru verificarea identităților autorilor, editorilor și recenzorilor;
– asigura comunicarea între grupurile din domeniul publicării care abordează problema.
Semnatarii declarației includ prestigiosul finanțator Consiliul European de Cercetare, compania de servicii editoriale Clarivate și mari editori precum Elsevier, Wiley și Springer Nature. (Nature are o independență editorială față de editorul său, Springer Nature.)
„Declarația de consens a fost cu adevărat doar baza pentru ceea ce urmează să facem”, spune Kahn. Cu grupurile de lucru și cele de coordonare, ea speră că acțiunile împotriva fabricilor de articole vor urma.
Studiu detaliat
Majoritatea grupurilor și-au ținut deja primele întâlniri. Anna Abalkina, un cercetător social la Universitatea Liberă din Berlin și un analist independent al integrității în cercetare, a participat la summit. Ea face parte din trei dintre cele cinci grupuri de lucru, inclusiv din „grupul de cercetare”, care va aborda problema fabricilor de articole printr-un demers științific pentru a umple golurile de cunoaștere despre statutul și amploarea acestora. Abalkina speră că grupul va publica două sau trei lucrări despre munca sa.
Ea adaugă că acest grup nu va produce rezultate rapid, deoarece membrii săi provin dintr-o gamă largă de specialități, inclusiv editori, cercetători și detectivi – oameni, inclusiv Abalkina, care identifică fabricile de articole și cine le coordonează. Dar „aceasta este cea mai importantă avantaj a acestor grupuri de lucru, pentru că unesc experți din diferite domenii”, spune Abalkina.
„Grupul de educație și conștientizare” va dezvolta materiale educaționale despre fabricile de articole și modul în care acestea operează, spune Kahn. „Îi adună pe cei care au deja pregătire cu cei care au nevoie de ea”, mai spune ea. „Datorită diferențelor de limbă și cultură, este important să ajustăm pregătirea pentru publicurile țintă”.
Operațiunile fabricilor de articole au fost identificate în țări din Asia de Sud, precum și în China, Rusia și Iran.
Date pentru acțiune
Pentru a se asigura că acțiunile vor urma, Kahn le-a cerut fiecărui grup să raporteze progresul până în luna iunie, când va informa participanții la Conferința Mondială privind Integritatea în Cercetare de la Atena, Grecia, cea mai importantă întâlnire pe această temă.
Day, care nu a fost implicat în declarație, o salută. El ar dori să vadă mai multe detalii despre ceea ce vor face grupurile de lucru, astfel încât oameni precum el să poată aplica aceste informații în propriul lor domeniu de activitate. Compania sa a identificat locațiile fabricilor de articole și liderii acestora. Dar distribuirea acelei informații este dificilă, spune Day. „Știm unde sunt problemele. Știm cine este responsabil pentru multe dintre ele. Și acest lucru pare a fi date acționabile”, spune el. „Dar va depinde de alți actori să decidă cum doresc să acționeze în privința acestui aspect”.
Alte inițiative abordează problema fabricilor de articole, iar grupul United2Act nu dorește să se suprapună sau să reproducă eforturile acestora, spune Abalkina. Acestea includ STM Integrity Hub, care explorează o unealtă de detecție și lucrează la tehnici pentru identificarea articolelor generate de inteligența artificială (AI); zona de AI va fi intenționat evitată de grupurile de lucru ale United2Act.
Câteva eforturi vor fi necesare pentru a face față acestei probleme, spun cercetătorii. „Fabricile de articole sunt foarte schimbătoare. Anticipează ceea ce vom face. Vor ști ce facem și își vor schimba modul în care acționează”, spune Kahn. „Incitant în legătură cu asta este că trecem efectiv la treabă”.
Lasă un răspuns