Oamenii de știință din Coreea de Sud au dezvoltat un nou tip de aliment hibrid sustenabil, care combină orez și celule de carne de vită, despre care cred că ar putea contribui la rezolvarea crizelor alimentare și care ar putea marca un progres în combaterea schimbărilor climatice, informează AFP.
Noul tip de orez a fost cultivat în laborator de cercetători de la Universitatea Yonsei din Seul și conține celule musculare și adipoase de vită.
Rezultatul are aspectul unui orez roz, despre care echipa care l-a creat crede că ar putea oferi o alternativă mai ieftină și mai durabilă din punct de vedere ecologic la carne, cu o amprentă de carbon mai mică.
„Imaginați-vă că obținem toți nutrienții de care avem nevoie dintr-un orez proteic cultivat pe celule”, a declarat Park So-hyeon, coautor al studiului.
„Orezul deține deja un nivel ridicat de nutrienți, însă adăugarea de celule provenite de la animale de fermă poate să crească și mai mult acel nivel”, a adăugat el într-un comunicat de presă publicat miercuri, ziua publicării acestui studiu în revista Matter.
Boabele de orez au fost acoperite cu gelatină de pește pentru a ajuta celulele de vită să se agațe de ele, apoi au fost cultivate timp de 11 zile.
Potrivit echipei de cercetători, în comparație cu orezul obișnuit, produsul final conținea cu 8% mai multe proteine și cu 7% mai multe grăsimi, fiind în același timp mai ferm și mai sfărâmicios decât boabele naturale.
Noua versiune dezvoltată în laborator lasă o amprentă a carbonului mult mai mică decât carnea, întrucât nu necesită creșterea animalelor, o activitate care consumă „multe resurse și de apă și care eliberează multe gaze cu efect de seră”, a adăugat Park So-hyeon.
Pentru 100 de grame de proteine produse, s-a estimat că orezul hibrid eliberează mai puțin de 6,27 kg de CO2, adică de opt ori mai puțin decât producția de carne de vită, potrivit aceluiași comunicat de presă.
Dacă ar fi comercializat, acest orez hibrid ar fi o opțiune mai ieftină pentru consumatorii din Coreea de Sud, cu un preț de vânzare estimat la circa 2,23 dolari per kilogram, în timp ce prețul cărnii de vită este de aproximativ 15 dolari per kilogram.
Echipa sud-coreeană dorește să amelioreze și mai mult noul tip de orez înainte de comercializarea acestuia, astfel încât celulele să se poată dezvolta mai bine în boabe, sporindu-i valoarea nutritivă.
„Acum văd o lume întreagă de posibilități pentru acest aliment hibrid. El ar putea într-o zi să ofere ajutor alimentar în caz de foamete, să fie încorporat într-o rație militară sau chiar să îi hrănească pe astronauți”, a concluzionat Park So-hyeon.
Lasă un răspuns