Broaștele femele folosesc clipitul ca tactică de flirt

Oamenii de știință chinezi au descoperit că comportamentul de a clipi, despre care se credea anterior că este un semnal social observat în principal la anumite primate, în special la oameni, precum și la animalele de companie ale acestora, se extinde și la broaștele femele, care utilizează clipitul ochilor pentru a comunica cu masculii, încurajându-i să inițieze contactul sexual, informează Xinhua.

Studiul efectuat de oamenii de știință de la Universitatea Anhui Normal a fost publicat recent în revista Current Biology.

Potrivit echipei de cercetare, femelele de broască de torent cu urechi concave (Odorrana tormota), care locuiesc în cursuri de apă zgomotoase și despre care se știe că folosesc comunicarea cu ultrasunete, utilizează, de asemenea, ochii pentru a comunica cu masculii pentru a-i îndemna să inițieze împerecherea.

Descoperirea demonstrează că mișcarea pleoapelor îndeplinește funcții de semnalizare la unele specii care nu sunt primate, extinzându-se dincolo de rolurile sale tradiționale de funcții fiziologice, cum ar fi lubrifierea corneei și îndepărtarea particulelor de praf.

Prin metode experimentale, cum ar fi observații pe teren, experimente de acuplare controlată și redare video, cercetătorii au observat că broaștele femele emit semnale de clipire către masculii pe care îi preferă. Numai după ce primește acest semnal de clipire, broasca mascul se poate angaja cu succes în comportamentul de împerechere cu femela, altfel riscă să fie respins.

Potrivit lui Zhang Fang, coordonatorul echipei de cercetare, studiul reprezintă o descoperire semnificativă în domeniul comportamentului de comunicare al broaștelor, oferind informații valoroase despre originea și evoluția comunicării vizuale în rândul animalelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *