Fusobacterium, un gen de bacterii asociate de obicei cu progresia cancerului intestinal, are un efect invers în cazul celui mai frecvent tip de cancer de cap și gât, distrugând celulele tumorale și putând acționa ca un indicator biologic pentru modul în care pacienții vor reacționa la tratament, conform unui studiu publicat recent în Cancer Communications, relatează marți agenția de presă WAM.
Cancerul de cap și gât ocupă locul al șaselea în clasamentul celor mai frecvente tipuri de cancer la nivel global și aproximativ o mie de persoane din Regatul Unit sunt diagnosticate în fiecare lună cu această afecțiune.
Ratele de supraviețuire variază foarte mult, în funcție răspândirea cancerului la momentul diagnosticării.
Puține progrese terapeutice au fost realizate în ultimii 20 de ani în ceea ce privește acest tip de cancer.
În cadrul unei colaborări internaționale, o echipă de cercetători condusă de Miguel Reis Ferreira, consultant în domeniul cancerului de cap și gât la Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust din Regatul Unit, a constatat că pacienții cu acest tip de cancer și care prezentau niveluri mai mari de bacterii Fusobacterium – care se găsesc în mod obișnuit în cavitatea bucală – aveau un prognostic mai bun în comparație cu cei cu niveluri mai scăzute ale acestor bacterii.
În urma acestor observații, Anjali Chander, cercetătoare la King’s College London, a constatat o reducere cu 70%-99% a numărului de celule canceroase viabile în culturile de celule canceroase (cancer de cap și gât) după infectarea lor cu Fusobacterium. Aceste bacterii distrug tumoarea prin eliberarea unor molecule toxice, reducându-i viabilitatea.
Studiul aduce informații noi asupra modului în care interacționează bacteriile și cancerul.
Acesta aste primul pas realizat în optimizarea rezultatelor furnizate de tratamentele pentru cancerul de cap și gât pentru pacienți, ajutând la dezvoltarea unor tratamente mai puțin invazive și cu mai puține efecte adverse.
Fusobacterium ar putea acționa, de asemenea, ca un potențial indicator biologic predictiv pentru eficacitatea tratamentului cancerului de cap și gât.
Cercetarea a demonstrat că aceste bacterii joacă un rol mai complex decât se credea până acum în relația lor cu cancerul – potrivit surselor menționate, ele „topesc”, practic, celulele tumorale în cazul cancerului de cap și gât.
Totuși, potrivit oamenilor de știință, această constatare ar trebui să fie pusă în balanță cu rolul cunoscut al acestor bacterii de a agrava alte tipuri de cancer, cum ar fi cel colorectal.
„Constatările noastre sunt remarcabile și foarte surprinzătoare. Am avut un moment de tip ‘Evrika!’ în momentul în care am aflat despre datele găsite de colegii noștri internaționali care au validat descoperirea”, a adăugat el. [30.07.2024, 14.50]
Lasă un răspuns