Am revăzut o emisiune veche din anii ‘90, „Dimensiunea Psi”, în care discutau profesorul de yoga Mario Sorin Vasilescu (Shri Ishvarananda) cu un doctor alternativ, maestru feng shui, dr. Teodor Vasile, în cabinetul acestuia, scrie profesorul Sorin Nemeti, conferențiar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
(Cei doi – nota red.) Discutau despre un bonsai, iar profesorul Vasilescu spunea foarte convins că dacă o muscă își depune ouăle pe o frunză a copacului miniatural ouăle vor fi de 20 de ori mai mici decât ouăle normale de muscă, din cauza câmpului energetic al copacului oropsit de om să crească într-un ghiveci. Și doctorul Teodor Vasile îl aproba și completa docil și respectuos. Probabil că adepții lor, cei confuzați de aceste paradoxuri paranormale, dacă ar vrea să verifice experimental aserțiunile profesorului o să sfârșească prin a zice că musca a depus ouăle în bonsai, dar sunt atât de mici că nu se văd cu ochiul liber. Și dacă nu vezi ceva, nu înseamnă că nu există.
Odată cu ofensiva electorală și culturală a cuplului Georgescu și cu votul masiv primit de acesta la primul tur al alegerilor electorale am realizat că acest discurs este prezent în cotidian mai mult decât am bănuit și este receptat de mulțimi mari de oameni din România. Desigur că nu toți participă la spirale de inducție prin munți sau la tabere de yoga, unii doar vizitează ca turiști centrele energetice din Munții Orăștiei, purifică apa în piramide, beau ceaiuri de pe plaiurile Sarmizegetusei eterne și sunt fanii documentarelor cu extratereștri.
Campania electorală este un moment al descătușării energiilor oculte și al manifestării publice a ezoterismelor. În anul 2004 Adrian Năstase a declanșat războiul său cu MISA lui Gregorian Bivolaru și credea că a fost atacat cu energie negativă de membrii sectei și de aceea a pierdut alegerile. În campania prezidențială din anul 2009 consilierul parapsiholog al lui Traian Băsescu a folosit tehnica Flăcării Violet în campania și l-a atacat energetic pe Mircea Geoană (teoreticianul Flăcării Violet la noi fiind chiar doctorul complementar Teodor Vasile.)
Călin Georgescu nu este ușor de decriptat. Este, evident, ușor de etichetat: prorus și putinist, anti-euro-atlantic. În opinia mea nu este un patriot creștin și „de treabă”, ci în primul rând un guru, un mistic new-age, profet al unei rețete existențiale care combină creștinismul aquarian (vezi Levi L. Dowling, The Aquarian Gospel of Jesus the Christ, Los Angeles, 1908) cu ecologismul panteist. Totul cu specific românesc, venind din tradiția ezoterică autohtonă și din elucubrațiile legionarismului interbelic, filtrate prin sita naționalistă a comunismului ceaușist. Lecturile lui de bază par a fi Dacia preistorică și Noi, tracii, totul asezonat cu perenialismul interbelic și o formă de neo-sămănătorism tradus în elogiul satului românesc și al țăranului etern ca exponent al specificului românesc. Cartea lui I. C. Drăgan era lectură obligatorie în armata română a anilor ‘80 și probabil circula și în școlile de agenți, unde o fi citit-o și Călin Georgescu. Sunt sigur că astea sunt lecturile lui formatoare, de aceea vorbește ca eroii lui Pavel Coruț, de aceea româna este strămoașa latinei și nu invers, iar Zalmoxis – Zeul-Moș al țăranului etern din terra mirabilis era creștin. Este limpede că în această ideologie ezoterică a ceaușismului și a Securității s-au întâlnit asimptotic perenialismul cu specific românesc ilustrat de N. Densușianu. M. Vâlsan și V. Lovinescu cu mistica ortodoxă venită din legionarismul interbelic.
În analizele publice ale acestui discurs nu este suficient subliniat rolul pe care îl are tradiția orientală în ideologia vechii Securități de pe vremea lui Ceaușescu. Sub pretextul practicării diferitelor forme de arte marțiale sau a practicilor yoga se insinuează în societatea socialistă de atunci forme de religii new-age de inspirație orientală, ca Meditația Transcendentală a lui Maharishi Mahesh Yogi. Ca aceste idei advaito-vedantiste să poată fi digerate ele sunt asimilate creștinismului, sau mai bine zis creștinismul non-confesional este diluat într-o sinteză yoghino-isihastă, o yoga a logos-ului, profesată de mișcări guruiste precum Grupul Yoga pentru Restaurare Umană, Mișcarea de Integrare Supremă în Absolut sau Centrul de Practică Isihastă. Cum ecologismul panteist este o componentă importantă în majoritatea curentelor new-age, îl putem interpreta ca ultim ingredient în acest cocktail ezoteric care fundamentează discursul lui Călin Georgescu. Protocronismul (anterioritatea spectaculoasei civilizații pelasgo-românești), perenialismul (secretele ascunse de la întemeierea lumii în folclor sau în poveștile lui Ion Creangă), neo-sămănătorismul (elogiul țăranului etern) și ecologismul panteist (comuniunea cu natura prin câmpuri de energie subtilă) sunt elementele acestui discurs.
Citește articolul integral pe Contributors.ro!
Lasă un răspuns