Știință deschisă. Universitatea Babeș-Bolyai a lansat o platformă de știință cu participarea cetățenilor

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lansează luni, 27 mai 2024, prima platformă de știință cu participarea cetățenilor din România. Evenimentul are loc de la ora 14.00, în Sala Club a UBB (str. Emmanuel de Martonne nr. 1).

Platforma reunește proiectele de cercetare și activitățile care implică cetățenii în procesul de cercetare și are rolul de a stimula implicarea cetățenilor în proiectele universității și în inițiative proprii, ajutați de cercetători. Platforma poate fi accesată aici: https://citizenscience.openscience.ubbcluj.ro.

Evenimentul, moderat de către prof. univ. dr. Adrian Petrușel, prorectorul UBB responsabil de Cercetare-Dezvoltare-Inovare și Relația cu doctoratele, va fi deschis de către prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, în timp ce prof. univ. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, președintele Consiliului Științific al UBB, va susține prezentarea proiectelor FDI pentru știință deschisă. Agenda evenimentului este disponibilă aici.

„În contextul actual al provocărilor cu care se confruntă societatea, implicarea cetățenilor în luarea deciziilor și în procesele de planificare și monitorizare a factorilor care ne influențează calitatea vieții devine din ce în ce mai importantă. Cercetarea cu participarea cetățenilor este o modalitate de implicare activă a populației în procesele științifice și de colectare a datelor, permițând o colaborare strânsă între specialiști și comunitate. Prin implicarea directă a cetățenilor, cercetările devin mai accesibile și mai relevante pentru comunitatea locală, reflectând mai bine nevoile și preocupările acesteia. Această abordare colaborativă poate, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea de soluții inovatoare și durabile la nivel local, promovând în același timp educația și conștientizarea comunității”, declară inițiatorii proiectului.

Totodată, evenimentul poate fi urmărit și online pe platforma Microsoft Teams prin accesarea https://shorturl.at/djoPJ / Meeting ID: 397 872 463 467 / Passcode: naUSCc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *