Consumul de broccoli sau de varză ar permite limitarea severității alergiilor cutanate, potrivit unui studiu prezentat marți de INSERM (Institutul Național pentru Sănătate și Cercetări Medicale din Franța), care subliniază importanța unei alimentații echilibrate pentru pacienții care suferă de aceste reacții ale pielii, informează AFP.
În cadrul studiului publicat în revista științifică anglofonă eLife, cercetătorii de la INSERM și de la Institutul Curie din Paris au arătat mai întâi – grație unor modele realizate pe animale – că absența din alimentație a compușilor ce există în anumite legume, în special în broccoli și varză, poate să agraveze alergiile cutanate.
Se știa deja că alergiile cutanate sunt cauzate de o reacție imunitară neadaptată la compuși prezenți în mediu și că gradul lor de severitate variază în funcție de numeroși factori, inclusiv de alimentație.
În noul studiu, cercetătorii francezi s-au interesat mai ales de compușii alimentari care acționează asupra unei molecule prezente în organism, denumită „receptor de hidrocarburi aromatice” (AhR). Aceste nutrimente sunt prezente în mod natural în legumele crucifere, precum broccoli.
Cercetătorii francezi au arătat că absența acestor nutrimente la șoareci a fost asociată cu o creștere a stării de inflamație la nivelul pielii și cu o agravare a alergiei cutanate, ceea ce nu s-a întâmplat însă la șoarecii care au primit o alimentație conținând acei compuși.
Cum pot fi explicate aceste mecanisme biologice induse de astfel de nutrimente?
Atunci când nutrimentele în cauză sunt absente, cercetătorii au constatat o supra-producție a unei molecule, denumită TGF-beta, în epiderma șoarecilor. Iar acea super-producție perturbă funcționarea normală a unei categorii de celule imunitare, celulele Langerhans, prezente exclusiv în piele și care funcționează ca un „modulator al reacțiilor imunitare cutanate”.
Autorii studiului au arătat apoi că acei compuși care activează receptorul AhR controlează și producția de TGF-beta în celulele din pielea umană.
„Rezultatele noastre sugerează că un regim alimentar dezechilibrat ar putea duce la creșterea reacțiile alergice cutanate la oameni”, a declarat Elodie Segura, cercetătoare la INSERM și coordonatoarea acestui studiu realizat la Institutul Curie.
Lasă un răspuns