Experți și directori ai unor companii ce dezvoltă AI atrag atenția asupra „riscului de dispariție” a omenirii

Mai mulți directori ai unor companii care dezvoltă inteligență artificială (AI), printre care și Sam Altman, CEO al OpenAI, s-au alăturat marți unor experți și profesori din domeniu pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la „creșterea riscului de dispariție (a omenirii – nota red.) din cauza AI”, solicitându-le factorilor de decizie politică să ia în serios această amenințare și să o considere la fel de gravă cum este amenințarea unui război nuclear sau a unei pandemii, transmite Reuters.

„Diminuarea riscului de dispariție din cauza AI trebuie să reprezinte o prioritate globală, la fel ca alte riscuri grave pentru întreaga societate umană, așa cum sunt pandemiile sau războiul nuclear”, conform celor 350 de semnatari ai unei scrisori deschise publicate de organizația nonprofit Center for AI Safety (CAIS).

Alături de Altman, această scrisoare a fost semnată și de directorii companiilor AI DeepMind și Anthropic, precum și de directori din cadrul Microsoft și Google. De asemenea, pe lista de semnături se află și Geoffrey Hinton și Yoshua Bengio – doi dintre așa-numiții „nași ai inteligenție artificiale”, care au primit premiul Turing în 2018 pentru activitatea lor în domeniu, dar și numeroși profesori de la universități precum Harvard sau Tsinghua, din China.

În cadrul unui comunicat al organizației CAIS este invocat cazul companiei Meta, unde lucrează cel de-al treilea „naș” al inteligenței artificiale, Yann LeCun. Niciun reprezentant al acestei companii nu a dorit să semneze scrisoarea deschisă.

În luna aprilie, Elon Musk și alți experți din domeniu au fost primii care au vorbit despre riscurile pentru societate în ansamblu ale acestei tehnologii.

Desigur că AI este o tehnologie ce poate fi revoluționară în domenii precum cel medical, dar poate duce și la intruziuni în viața personală a oamenilor, se poate afla la baza unor puternice campanii de dezinformare și poate provoca noi probleme atunci când mașinile inteligente vor gândi pentru ele.

Unul dintre pionierii acestui domeniu (și semnatar al scrisorii) Geoffrey Hinton a declarat recent pentru Reuters că inteligența artificială ar putea fi „o amenințare mai urgentă” pentru omenire decât schimbările climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *