Studiu german: Nu există un risc pentru sănătate ca urmare a proteinelor nedorite asociate cu vaccinurile ARNm

Vaccinurile care utilizează ARNm modificat, inclusiv cele administrate împotriva coronavirusului în timpul pandemiei de CoViD-19, pot duce la formarea de proteine nedorite, însă doar într-o măsură foarte redusă, conform unui studiu citat joi de agenția DPA.

Cercetătorii, conduși de Anne Willis de la Universitatea Oxford, au scris în studiul publicat în jurnalul Nature că nu există nicio dovadă potrivit căreia producerea de proteine nedorite în urma vaccinurilor utilizate până în prezent ar fi avut efecte negative.

Cu toate acestea, fenomenul ar trebui să fie evitat în cazul viitoarelor vaccinuri, deoarece ar putea duce și la urmări negative, cum ar fi reducerea eficacității sau la efecte secundare.

Experții germani au constatat că nu există niciun motiv de îngrijorare. „Efectul descris, dacă este real, nu este periculos sau îngrijorător și, cel mai probabil, nu are nicio legătură cu reacțiile generale la vaccinare sau cu efectele secundare ale vaccinurilor ARNm”, a declarat Julian Schulze zur Wiesch de la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf (UKE).

Vaccinurile care utilizează ARNm, sau acid ribonucleic mesager, sunt în continuare considerate în general sigure.

Colega lui Schulze, Marina Rodnina, de la Institutul Max Planck pentru Ştiințe Naturale Multidisciplinare din Göttingen, are o opinie similară. „În prezent, nu există dovezi care să sugereze că astfel de fragmente de proteine produse prin vaccinare sunt asociate cu efecte adverse la oameni”, a notat ea.

Cu toate acestea, dacă procesul de producție poate fi ajustat astfel încât fenomenul în cauză să poată fi evitat, „acest lucru ar trebui făcut, cu siguranță, pentru utilizarea viitoare a tehnologiei ARNm”, a declarat ea.

Vaccinurile ARNm conțin instrucțiunile de construcție – din ARNm – pentru o componentă a virusului împotriva căreia oamenii trebuie protejați. Un tip de mașinărie constructoare de proteine (ribozomi) citește aceste molecule de ARNm din celulele umane și, pe baza acestora, asamblează o proteină a virusului. Ulterior, sistemul imunitar este stimulat să producă substanțe de apărare împotriva virusului.

Pentru a fi deosebit de eficiente, ARNm din vaccinuri este modificat ușor de către producător. Aceste modificări pot perturba ușor mașinăria constructoare de proteine la momentul la care aceasta citește amprenta ARNm, ceea ce conduce la producerea unor proteine nedorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *