ChatGPT ajunge pe smartphone-uri

OpenAI a lansat joi o aplicație mobilă pentru ChatGPT, interfața sa de inteligență artificială generativă (AI) care se confruntă deja cu o creștere fenomenală pe internet și ale cărei capabilități impresionante fascinează și intrigă, transmite AFP.

Pentru început, noua aplicație este disponibilă pe iPhone-uri în Statele Unite și ar trebui să ajungă în curând în alte țări și pe telefoanele mobile operate de Android (Google), potrivit unui comunicat de presă al start-up-ului californian.

Aplicația permite, gratuit, la fel ca site-ul, să se discute cu chatbot-ul și mai ales să i se ceară să scrie mesaje, să explice concepte tehnice, să sugereze idei, să rezume note.

OpenAI promite de exemplu „să obțină informații precise fără a fi nevoie să sorteze între reclame sau rezultate multiple”, care este modelul actual ale motoarelor de căutare. Dar chiar de la prima deschidere, aplicația avertizează, de asemenea, că ChatGPT poate „oferi informații inexacte despre persoane, locuri sau fapte”.

Lansat la sfârșitul lunii noiembrie, site-ul ChatGPT a depășit un milion de utilizatori într-o săptămână, ceea ce reprezintă un record. La două luni de la lansare, serviciul avea deja aproximativ o sută de milioane de utilizatori activi lunar, un alt record conform unui studiu UBS apărut de presă.

Microsoft, principalul investitor în OpenAI, a integrat în Bing, motorul său de căutare, modelul de limbaj larg (LLM) pe care se bazează ChatGPT, iar Google este pe cale să lanseze o versiune test cu inteligență artificială generativă.

Această adoptare rapidă a ChatGPT și a altor software-uri AI generative (cod informatic, imagini, sunet, video) provoacă îngrijorări fundamentale în numeroase sectoare.

Sam Altman, șeful OpenAI, susține intervenția guvernamentală pentru a reglementa mai bine inteligența artificială. Audiat marți în Senat, el a spus că AI are „potențialul de a îmbunătăți aproape fiecare aspect al vieții noastre”, dar „creează și riscuri grave”. OpenAI dorește să realizeze o AI generală, adică programe dotate cu abilități cognitive umane.

Totodată, succesul ChatGPT creează oportunități pentru hackeri. Meta (Facebook, Instagram) a avertizat la începutul lunii împotriva programelor false care se dau drept instrumente AI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *