O nouă metodă de păstrare a produselor proaspete pe bază de unde sonore și nanoparticule comestibile

Cercetători israelieni au dezvoltat o metodă revoluționară de a păstra la raft produsele naturale proaspete, ce implică folosirea undelor sonore și a unor nanoparticule comestibile, transmite joi TPS.

Procesul, care este prietenos cu mediul, promite să extindă în mod semnificativ viața la raft a fructelor și legumelor și face inutilă folosirea conservanților și aditivilor chimici.

Din momentul în care sunt recoltate și până când sunt mâncate, fructele și legumele trec printr-un proces natural de descompunere, necesitând metode specifice de păstrare pentru a ține la distanță bacteriile implicate în descompunere.

Bilal Abu-Salha, student doctoral la Universitatea Bar-Ilan din Ramat Gan, a răspuns acestei provocări, fiind inspirat de afacerea cu căpșune a familiei sale, din Golan. Inovația sa este bazată pe „sonochimie” – studiul modului în care ultrasunetele acționează asupra sistemelor chimice.

„Metoda pe care am dezvoltat-o permite folosirea undelor sonore, în cadrul unui proces denumit ‘sonicație’, pentru a obține o acoperire cu nanoparticule din substanța chitosan”, a explicat Abu-Salha.

„Acoperirea cu chitosan oferă proprietăți antibacteriene suprafeței căpșunelor (…) și astfel viața la raft a căpșunelor proaspete depozitate la rece este extinsă”, a adăugat el.

Chitosanul este o polizaharidă care se obține din chitină – substanță rezultată în urma procesului de tratare a carapacelor de creveți, precum și a altor crustacee, cu hidroxid de sodiu. Această substanță este prietenoasă cu mediul și se descompune în mod natural.

Profesorul Aharon Gedanken, co-dezvoltator al metodei de „sonicație”, a explicat la rândul său că atunci când o soluție lichidă este bombardată cu unde sonore de înaltă frecvență, bule microscopice se formează și colapsează rapid, generând fluxuri care propulsează particulele pe suprafețe solide. Acest fenomen permite atribuirea unor proprietăți dezirabile fructelor și legumelor, așa cum sunt efectele antibacteriene.

Cercetarea lui Abu-Salha a implicat exercitarea unor procese „sonochimice” asupra soluției de chitosan, fiind obținute astfel nanoparticule comestibile cu proprietăți antibacteriene, ce au fost apoi aplicate pe căpșune. Analiza extensivă a nivelurilor de zahăr și a acidității căpșunelor, a ratei lor de descompunere și a altor proprietăți a dus la concluzia că aceste nanoparticule extind viața la raft a acestor fructe cu până la 15 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *